Retorik

George W. Bushs tal handlar om terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Jag tror att många skulle kunna hålla med om att hans tal är väldigt kontrollerat och starkt då det handlar om hans eget hat mot terrorismen och hur han personligen vill få med landets befolkning att vilja kämpa emot det. Bushs tal är ett väldigt bra exempel att se ur ett retoriskt perspektiv. Ur ett retoriskt perspektiv handlar all kommunikation på något sätt för att vädja till människornas hjärna (logos) och till deras hjärta (pathos) och som talare ska man med vinna åhörarnas förtroende (ethos). Retoriken i ett tal kan användas som en strategi att få mer uppmärksamhet då talet blir mer intressant och lättare att hänga med i. Det här talet som George W. Bush höll den 11 september 2001 innehåller spår av retorikens grundstenar som är just Logos, Pathos och Ethos.

Logos
betyder ”ordet” och är själva faktan i form av argument som Bush använder i sitt tal. I det här fallet är Logos när Bush lyfter fram all fakta om den hemska terrorattacken och berättar vad som har hänt och hur tillståndet ligger till i landet. Talet innehåller en hel del argument som han använder sig av för att få åhörarna och befolkningen att förstå hur läget verkligen ligger till, han vill få med dem på sin sida. För att få deras samtycke säger han ”Antingen är ni med oss (USA) eller är ni med terroristerna) Han menar här att om man väljer att inte stå upp för sitt land är man med ”fienden”.
Pathos är alla de känslor som väcks hos åhörarna under talets gång. I det här talet är Busch väldigt strikt och ger med sig en ilska som smittar av sig på alla tusentals personer som lyssnar. Bush tanke är att alla ska känna en gemenskap då de som sitter och lyssnar får känslan av ilska/hat, styrka men samtidigt mod och hopp. Att det finns mod och hopp märker man när åhörarna väljer att ställa sig upp och applådera när de känner att Bush nämner någonting bra och någonting som de står för eller tycker likadant.
Ethos betyder personligheterna och karaktären hos talaren. När man tittar och följer Bush tal ser man att han är väldigt självsäker och är någon med stor auktoritet, alltså han är någon som folket ser upp till då han står lite högre än alla andra. Bush är mycket medveten om hur han ska reagera och framstå framför åhörarna för att hålla ett lugn då hans personlighet visar styrka, mod, allvar och ett lugn i kroppspråk och röst. Den stora utmaningen för Bush under talets gång tror jag är att hålla det där lugnet för att inte oroa sina åhörare och att låta så påläst och säker på sitt tal som möjligt. Om han skulle vara skakig på rösten och tappa bort sig skulle talet tappa sin röda tråd då jag tror att det skulle bli oroligt i salen. Jag skulle tro att alla är rätt omskakade och frustrerade efter händelsen då många tankar och känslor vill ut hos varenda en som lyssnar, då Bush gör ett bra jobb och insats genom att vara så sansad som möjlgt.

Sedan har vi ett annat tal.
Jens Stoltenbergs tal efter massakern på Utöja. Den 22 Juli skedde massakern på Utöja då Anders Behring Breivik dödade 77 oskyldiga personer då såren efter det fruktansvärda dådet inte har läkt än. Detta tal är tillskillnad från Bushs tal är ett väldigt känslosamt och rörande slags tal. Stoltenbergs tal handlar likaså som Bushs tal om en stor hemsk händelse som påverkat många männikor och kommer vara svår att komma över. Stoltenbergs tal innehåller också retorikens tre grundstenar logos, pathos och ethos.

Samma sak som i
Bush tal så är Logos när Stoltenberg för fram all fakta om exakt vad som har hänt och han berättar hur hela landet är i fyllt av chock, tårar, ilska och sorg. Genom detta tal är känslorna hos åhörarna väldigt känslosamma och ömma. Pathos i Stoltenbergs tal är också rätt så likt från Bush tal. I Bush tal visade Bush en allvarlig ton under talets gång då hans största argument var att de skulle stå upp för sitt USA och kämpa tillsammans. I Stoltenbergs tal kan man se väldigt mycket sorg men också den där starka gemenskapen och mod! Stoltenberg säger ”Vi är ett litet land, men vi är ett stolt folk. Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar.” Med denna mening menar han att oavsett vad som händer i deras land ska de alltid vara beredde att stå upp för sitt Norge tillsammans. Denna mening tror jag hjälper många att kunna känna hopp och att någon dag kommer allt att bli bra igen. Stoltenberg egna känslor, ethos är blandade under talet. Man lägger märke till att han kämpar för att hålla tillbaka tårarna då rösten ofta skär sig på grund av den tunga sorgen. Han visar mycket trygghet för folket när han kan visa sina känslor. Genom att han vågar göra detta blir talet mycket mer trovärdigt och äkta. Stoltenbergs största utmaning tror jag är att försöka hålla sitt tal så sansat som möjligt eftersom han blir så påverkad själv och ser ut att bara vilja gråta ut när han talar. 

hildings.blogg.se

Min lilla blogg kommer framför allt handla om mediernas roll i samhället och kommunikation.

RSS 2.0