Den svenska och internationella mediestrukturen.
Innan svensk tv startade på allvar skulle en utredning om hur televisionen och radion skulle ställas i samhällets tjänst startas. Resultaten av utredningen blev att kultur och folkbildning skulle stå i centrum för verksamheten och att televisionen skulle precis som radion bli ett public service- företag (ett företag radio- eller TV-verksamhet som syftar till att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud som möjligt). Det bestämdes att de första tv-kanalerna skulle betalas med licenser och att Televerket skulle ta på sig uppdraget att sprida Radiotjänstens (som bytte namn till Sveriges Radio) radioprogram över landet. Efter denna start ökade både företagen televisionen och Sveriges Radio ökade både företagen kraftigt i intresse då själva intresset för tv blev oerhört stort. Man säger att tv-apparaternas utveckling gick oerhört snabbt uppåt därför att Sverige hade väntat en längre tid med tv än många andra länder i västvärlden hade gjort. När Sverige tv-apparaternas utveckling fortsatte sin utveckling blev TV-licensen och kostnaden för en tv-apparat förhållandevis låg.
Det har skett andra utvecklingar inom media sedan starten. Det dröjde ett bra tag innan alla tv-medarbetare lärde sig att berätta med bilder i tvprogrammen. Varför tv-medarbetare inte var duktiga på att berätta med bilder var för att de hade arbetat inom radio innan de började arbeta med TV. Det var bara några som förvisso kunde berätta i bilder men att kunna sätta bilder till själva berättande var betydligt svårare, och det var sådant som sedan märktes och syntes i tv-programmen. Nu har detta med att sätta bilder till berättandet blivit betydligt bättre, vilket tycker jag syns på tv-programmen!
Televisionens utveckling har gått med raketfart framåt. Till en början hade TV bara 1 kanal (år 1956– 1966). Eftersom man bara hade en kanal att titta på blev tittarna nästa lite bekanta med tv-profilen, och man började ”umgås” med personen i TV-rutan nästan varje dag. På den här tiden när tv programmen inte var alls många bestod sändningarna av en man eller en kvinna som ” satt i rutan” och höll ett föredrag med ett uppstyltat och välstrukturerat språk. Alla programmen som sändes var direktsända, vilket kan vara en anledning varför svensk TV var så populärt. Profiler som kunde sitta i TV-rutan var kända personer som Lennart Hyland eller Siw Malmkvist men det var inte förrän 1960 som TV fick sina riktiga Tv-kändisar. Exempel på en välkänd tv-kändis är Olle Björklund som började läsa nyheterna i programmet Aktuellt och blev genom det en stor idol eftersom han syntes väldigt ofta i tv-rutan. Ett annat sätt att bli tv-kändis på var även genom att vara till exempel en bra journalist, ett bra exempel på en sådan är Jan Guillou som många känner igen. Tv-programmens utveckling ökat på stor sikt då vi nu för tiden kan se hur många tv-profiler som helst nu i dagens alla möjliga TV program! Vi har jätte många personer som har lyckats i tv genom att vara professionella programledare, nyhetsankare eller de personer som sitter och förgyller våra morgonar i Gomorron Sverige.
Det finns ytterligate några stora utvecklingar hur Tv1 och TV2 växte till två stora tv-bolag. Tv2 startade år 1969 då det blev ett år då tv tittarna fick en möjlighet att bli mer medvetna om hur världen styrdes och om olika konflikter mellan fattiga och rika. Tv2 blev (och är) ett nyhetsprogram samtidigt som de förra Aktuellt lades ner och ersattes av Tv-nytt, som sände kortare nyhetssändningar. Det var Tv2 lockade snabbt och hade flest tittare. Anledningen till att TV2 hade flest tittare var att programmen uppskattades när det fanns ”trevliga” programledare som satt och pratar om ”trevliga saker” och det spelas lite ”trevliga” dansbandslåtar i bakgrunden. Dagens tv2 har fått en ytterligare längre folkligare framtoning (en anledning är att programmen görs i olika delar i landet, vilket lockar även dagens tittare.) Tv2 har nu också en smalare framtoning kulturprogram och dokumentärer och Tv1 som var den allra första Tv-kanalen och är nu en väldigt bred kanal med många olika och varierande underhållningsprogram som är omtyckta bland många. Kanalen Tv4 startades år 1990 och konkurrerade med Tv3 och sändes via kabelnät. Tv4:s programinnehåll innehöll mer ambitiösa och bredare program än vad tv3 gjorde. Men dessa ambitiösa mål skapade problem för Tv4 då kostnaderna blev höga och reklamintäkter oväntat låga, TV4 kunde sedan bara få tittare genom de tittare som använde sig av kabelnät eller parabolantenner. Det var på grund av att Tv2 och TV1 startades som två markbundna kanaler som TV4 överlevde en besvärlig start. Nu är Tv4 Sveriges största reklamfinansierade Tv-kanal!
Till att från början bara ha två kanaler att välja program mellan har tvutbudet expanderat kraftigt efter år 2000 då en uppsjö av nya kanaller börjades sändas. Nu finns till exempel SVT startat Barnkanalen, Kunskapskanalen, Tv-4 plus som var Tv-4 gruppens första seriösa satsning på en kanal. Efter att dessa kanaler började sändas expanderar tvutbudets utveckling ännu mer. Nu finns kanaler som TV4 Film (2004), TV400 (2005), TV4 Fakta (2005), TV4 Komedi (2006), TV4 Guld (2006) och TV4 Sport. Eftersom den enorma utvecklingen av TV-utbud ökat kraftigt alla dessa år tror jag att det komma fortsätta på samma sätt för televisionen i framtiden. Den digitala utvecklingen har också gjort det billigare att producera tv-program och på grund av det gett oss hur många tv-kanaler som helst. För att locka tittare till att se tv-programmen fram över måste fler intressanta och annorlunda program börja skapas, som inte alls är för dyra. Om utvecklingen ska gå lika bra som den gjort tror jag att man kanske ska minska på all reklam som flera tittare kan uppleva som störande.
En sammanfattning på hur medierna har utvecklats genom tid och vilka utvecklingstendenser det finns är att jag har tagit upp hur utredningen såg ut innan svensk tv och Sveriges radio startade, hur det stora intresset för Sveriges Radio och television ökade och blev stort, hur utvecklingen gick till när tv-medarbetare lärde sig att sätta bilder till sitt berättande i tv och hur utvecklingen såg ut från att bara ha 1 tv-kanal till att fler tv-profiler blev kända.
Sedan år 1994 ägs SVT av Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB (Sveriges Radio, Sveriges Television AB (SVT) och Sveriges Utbildningsradio AB (UR). Förvaltningsstiftelsen har inget inflytande över programmen eller dess innehåll. Anledningen till varför förvaltningsstiftelsen skapades var för att- genom att äga och förvalta samtliga aktier i de olika programföretagen. Förvaltnings stiftelsen är också skapad för att stärka oberoendet för radio och tv i allmänhetens tjänst. Att det olika etermedierna skulle fungera i allmänhetens tjänst innebär att det ska tillgodose olika intressen, regioner, kulturer, som också kallas för Public Service. Enligt den inriktningen med Public Service skulle man låta marknadskrafterna styra etermediernas innehåll. Public Service har som ett uppdrag att ta fram ett nytt sändningstillstånd för SVT, de ser till att det ska finnas program som är lämpade för alla i Sverige. Det är genom att vi betalar för vår egen radio och TV-avgifter som Public Service kan fortsätta att finnas.
Det är många Tv-bolag som har public service-ansvar. Här i Sverige har vi Public Service i våra kanaler TV1 och TV2 tillskillnad från andra länder som tillexempel i USA, som bara har kommersiella tv-kanaler då staten bestämmer vilka kanaler som ska sända public service program. Tv marknaden i USA har dominerats under en väldigt lång tid av tre stora nätverk som sänder över hela deras kontinent. Nätverken är ABC ( American Broadcasting Company), CBS ( Columbia Broadcasting System) och NBC (National Broadcasting Company). Dessa nätverk ägs av olika storföretag. NBC ägs av företaget General Electric, ABC ägs av Disney och resten ägs av ett franskt företag. I USA finns inte bara dessa nätverk utan vid dess sida ligger olika bolag som når ut till begränsade områden i USA. Dessa bolag arbetar med att sända ut egna lokala tv-program. Alla lokala kommersiella program i USA är knutna till dessa nätverk på ett eller annat sätt.
USA är stor industri som lever på att locka så många tittare som möjlig, då de program som inte får tillräckligt med tittare läggs ner direkt. Ju mer pengar USA:s bolag får in via reklam desto större möjligheter har de att satsa på tv-programmen. Den amerikanska industrin är alltså den mest framgångsrika industrin i världen. De serier och filmer som produceras i USA säljs mest till andra länder, vi har sett och ser fortfarande många av dem här i svensk tv. I USA finns det många kanaler som vi i Sverige har köpt in i åratal till våra boxrar. Exempel på dessa program kan vara CNN, MTV, Discovery Channel och de populära barnprogramskanalerna Disney Channel och Cartoon Network. Populära tv-program som visas på våra tvapparater varje dag är Beverly Hills, The Cosby Show, CSI Miami och de mest populära underhållningsprogramen How I met you mother och 2 ½ men. När vi i Sverige köper in dessa kanaler gynnar det oss lika mycket som det gör för amerikanerna. USA har som sagt den största tv-industrin och tjänar extremt mycket på varje programvisning då alla tittare gör att reklamutbudet kan ha högre priser. Genom detta berör den stora ägarkoncentrationen oss i Sverige lika mycket. USA koncentrerar mest sin verksamhet på underhållningsprogram och nyheter, underhållningsprogram och långfilmer men de är inte speciellt mycket för samhällsprogram som vi i Sverge är!
Källor.
http://www.svt.se/omsvt/fakta/var-historia/mer-tv-historia
http://www.nordicom.gu.se/sv/mediefakta/nyheter/mediebranschens-utveckling-i-sverige
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_TV-historia
http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/
http://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/Public-service/